In Waakvogels onderzoekt een groep gedreven jongeren onder begeleiding van theatermaker Doris Vervuurt en schrijver Steff Geelen wat het betekent om vrij te zijn. Zij interviewen ouderen over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en gaan bij zichzelf te rade: hoe leeft een gewelddadig verleden voort in het hier en nu? Welke rol speelt geweld en uitsluiting in hun eigen leven?

Waakvogels is een spoken word voordracht, een collectieve speech, een poëtische en activistische ode aan het verzet waarbij de jongeren transformeren tot bewakers van de herinnering.

‘Herdenken is behalve een erkenning van pijnlijke feiten en verhalen, ook een oefening in verbeelding: we stellen ons iets voor wat niet in het heden plaatsvindt. Hoe zouden we ons nu een nieuw begin voorstellen?’ -Simon(e) van Saarloos, OneWorld

  • Met speciale dank aan de mensen die met ons hun verhaal hebben willen delen.
  • Concept en regie: Doris Vervuurt en Steff Geelen 
  • Foto: Sophie Terluin
  • Spel: Jan Lover, Charlize Eg, Aissa Aikema, Rivka Bookelman, Rebecca de Jong
  • Data en tijden: 4 mei 21.00 uur en 5 mei 11.00 uur
  • Kaarten kosten € 5,-
  • Kaartverkoop via: ons online ticketsysteem

Theater na de Dam
Waakvogels is een voorstelling die gemaakt wordt in het kader van Theater na de Dam.
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.
In de aanloop op de Nationale Dodenherdenking staan jongeren van Artiance stil bij de WOII en geven door middel van kunst vorm aan hun gedachtes en ideeën. Het startpunt zijn ontmoetingen tussen de jongeren en ouderen die de WOII hebben meegemaakt. Op basis van deze gesprekken is onder professionele begeleiding gewerkt naar een voorstelling en expositie.

Deze activiteit is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Alkmaar en Theater na de Dam.