Tiny Art Concert

Jonge kunstenaars van Artiance laten zich inspireren door muziek en muzikanten door kunst! ‘Tiny Art Concert’ is een project waarin de twee kunstdisciplines elkaar vinden. 
Het resultaat is te bewonderen in video’s die opgenomen zijn in het Atelier van Artiance. De muzikanten werden uitgenodigd om tussen de kwasten, schetsen, moodboards en werken van de kunstenaars te musiceren. Bekijk hieronder de video’s en laat je verrassen door deze concerten in unieke setting!

Aflevering 10: 
Wolf Toet is de kunstenaar van het werk ‘Heisa in Fantasia’. Als de oude pad op de dam zat, terwijl de fee het Lochmonster bereed, de muizen vrijwillig over de reling sprongen en de zeppelin door de rook van de oude fabriek vloog, dacht hij; ‘Dan ben ik’ aldus de kunstenaar. Wolf is een zeer getalenteerde maker die alle beeldende technieken gebruikt. Zijn stijl kenmerkt zich door zwarte humor en een zeer grote gedetailleerdheid.

Muziek: October Sky - Yebba
Zang
: The Vocal Department
Gitaar: Sven de Vries
Amanda Muller: zangdocent

Kunst: Heisa in Fantasia - Techniek: tekening
Kunstenaar
: Wolf Toet
Charlotte Samuels: docent beeldend


Aflevering 9:
Inspiratie voor ‘Fase 5’ komt in eerste instantie voort uit het thema dat Jip voor het nummer had gekozen: ‘intern/extern’. Jip zag meteen iemand voor zich die van buiten iets heel anders laat zien dan hoe diegene zich van binnen voelt. Met dat beeld in haar hoofd is Jip gaan schrijven. Heel veel mensen hebben zich wel eens anders voorgedaan dan dat ze zich van binnen voelden. Ook Jip heeft dit wel eens zo ervaren. Dit hielp haar met het schrijven, omdat ze toch in bepaalde mate vanuit eigen observaties en ervaringen schrijft.  
Victorie Allijn vertaalde de door Jip geschreven tekst en melodie naar 2 prachtige portretten. Een mooie wisselwerking ontstond tussen beeldend en muziek.

Muziek: Fase 5 - Jip Berlijn
Zang & Piano
: Jip Berlijn
Amanda Muller: zangdocent

Kunst: '2 prachtige portretten' - Techniek: tekening
Kunstenaar: Victoria Allijn
Gerben Hermanus: docent beeldend


Aflevering 8: 
I See All the Colors in You! Multicolor is een vrolijk, positief en speels nummer met een boodschap. Kijk om je heen en zie al het moois in de wereld! 'PROJECT A', die dit nummer uitvoert op diverse kleine instrumenten, werd speciaal voor deze opname opgericht. Kunstenaar Ruben van Rijs zet iets wat hij eng vindt om in een leukere variant. Zo maakte hij 'Gezellig spookhuis'. De heldere kleuren passen bij het nummer Multicolor. Zo ook de knaloranje Garfield, die zich heeft gemengd tussen de groep jongeren. De kinderlijke stijl van Ruben is ontwapenend en vol van humor. Net zoals in deze opname te zien is bij de muzikanten! 

Muziek: Multicolor - Son Mieux
Band
: PROJECT A
Sven de Vries en Amanda Muller: Bandcoaches

Kunst: 'Gezellig spookhuis' en 'Garfield' - Techniek: Acryl
Kunstenaar: Ruben van Rijs
Alper Demir: docent beeldend


Aflevering 7: 
De jongeren van Slash hebben zich laten inspireren door de song ‘Fool like You’ van Kovacs. Ogen die weerspiegelen, zelfportret in een wankele wereld, een draaikolk van emoties of je verschuilen achter een masker. De spanning, emotie en opbouw van het nummer sprak ze erg aan. De jongeren hebben gewerkt met pastelkrijt. De muziek wordt gespeeld door de popband 100BPM en het Strijkersensemble Artiance.

Muziek: Fool Look like You - Kovacs
Muzikanten:
100BPM - Auke Haaksma: Bandcoach
Strijkersensemble Artiance - Mariken Gimbrère: muzikaal leider strijkersensemble

Kunst:
Diverse tekeningen - Techniek: Pastelkrijt
Kunstenaars:
SLASH Jongeren Kunstwerkplaats: Max, Meinou, Nakisha en Gamze
Docent: Gerben Hermanus 


Aflevering 6:

In deze aflevering speelt Asal een prachtige Nocturne van Frédéric Chopin. Het stuk speelde Holocaust overlever Natalia Karp voor commandant Amon Goeth in het concentratiekamp. Hij was zo onder de indruk van de uitvoering, dat hij haar leven spaarde. Bij dit verhaal en de muziek maakten JD en Timo Korver samen het schilderij ‘Midzomernachtconcert’. 

Muziek: Nocturne in cis mineur no. 20. Lento con gran espressione Op. Posth. - Frédéric Chopin
Pianiste: Asal Mohmoodian
Docent: Wim Vlaar

Kunst: Midzomernachtconcert  - Techniek: Gemengde technieken
Kunstenaars: JD en Thimo Korver van Kunstschool Artiance Speciaal
Docent: Ben Castro


Aflevering 5: 
Het Strijkersensemble Artiance speelt in deze aflevering Vivaldi. JD maakte het kunstwerk ‘Cello Embodyment’. Traditioneel kunstenaar JD over haar werk: “Ik heb heb een grote affiniteit voor traditionele instrumenten. De cello was van Artiance en is daar stuk gegaan, hij is een soort van overleden. Ik heb geprobeerd het gehavende instrument nieuw leven in te blazen door er een canvas van te maken. De afbeelding legt een verband tussen vergankelijkheid en de eeuwige stroom van leven en dood.” Hetgeen mooi aansluit bij de gedachte dat de composities van Antonio Vivaldi (1678-1741) vandaag de dag nog veel gespeeld worden door menig beroeps musici en leerlingen over de hele wereld.

Muziek: Léstro Armonico Opus 3 nr. 8 con due Violini obligati (La minore) - Antonio Vivaldi
Muzikanten: Strijkersensemble Artiance
Mariken Gimbrère: dirigent

Kunst: Cello Embodyment - Techniek: Acrylschildering op hout
Kunstenaar: JD van de Kunstschool Artiance
Ben Castro: docent beeldend


Aflevering 4: 
Kunstenaar William de Weert maakt graag ruimtelijk werk. Hij houdt van assemblage; het samenstellen van gebruikte materialen tot een nieuw werk met een nieuw verhaal. In het geval van de wereldbol gebruikte hij oud speelgoed dat hij over een bijzondere wereldbol laat zwerven. Ze komen overal en ontdekken allerlei leuke en gekke dingen. Laat je meenemen door harpmuziek uit Blue Planet gespeeld door Sam, Fleur en Colet.

Muziek: Twee delen uit Blue Planet (Landscape 5 / Auroras en Astronauts) - Inge Grimout-Hei
Muzikanten: Sam Jongejan, Fleur Tiebie en Colet Nierop
Docent: Colet Nierop

Kunst: My Planet - Techniek: Assemblage
Kunstenaar: William de Weert van Kunstschool Artiance Speciaal 
Docent: Talitha Schiffer


Aflevering 3: 
Veerle Bierman zingt in deze aflevering Ravel. Het werk van Saskia deBrot laat zien dat moderne kunst en klassieke muziek goed samen kunnen gaan. Saskia deBrot over haar werk: “Ik ben al heel lang bezig met kunst. Ik hou van schilderen, maar tegenwoordig ook van het maken van digitale collages. Ik ga ook graag op vakantie en dan verwonder ik me over alle nieuwe landschappen die ik tegenkom. Ik fotografeer ze en gebruik ze als inspiratiebron voor mijn werk. Zo maak ik mijn herinneringslandschappen." 
Het muziekstuk dat Veerle uitkoos van Maurice Ravel was de inspiratie tot het maken van het kunstwerk van Saskia. 

Muziek: Cinq Mélodies populaires grecques: "Là-bas, vers lé'glise'en 'Quel galant mést comparable'- Maurice Ravel.
Muzikanten: Veerle Bierman: Zang & Stijn Bierman: Piano
Myrtle Treurniet: Zangdocent

Kunst: Architectuur avontuur -Techniek: Digitale media
Kunstenaar: Saskia deBrot


Aflevering 2:
Annelie Versfeld koos met haar pianodocent het schilderij ‘Zeeuwen Schreeuwen’ van Cor Kwast ter inspiratie. Annelie speelt I Giorni, letterlijk vertaald: de dagen. In het dagelijks leven komen meeuwen altijd voorbij, zij vormen daar een onderdeel van. In figuurlijke zin: het dagelijkse leven vliegt voorbij. Sta even stil bij dit concert en luister naar muziek van Einaudi gespeeld op, hoe toepasselijk; een vleugel.

Muziek: I Giorni – L. Einaudi 
Pianiste: Annelie Versfeld
Myrtle Treurniet: Pianodocent

Kunst: Zeeuwen Schreeuwen! -Techniek: Acrylschildering
Kunstenaar: Cor Kwast van Kunstschool Artiance
Alper Demir: docent beeldend 


Aflevering 1: 
Popband: ‘The Kevers’ trapt de concertreeks af geïnspireerd door maskers gemaakt door kunstenaars van de Kunstschool. The Kevers bestaan uit: Sam Renooij: Zang, toetsen, Stefan Groen: Gitaar, Fiep Negenman: Bas, Zilla Elens: Drums, Auke Haaksma: Bandcoach. The Kevers kozen de maskers uit en maakten een eigen arrangement van People are Strange van The Doors.

Muziek: I People are strange (The Doors)
Popband: The Kevers
Auke Haaksma: Bandcoach

Kunst: Dit ben ik ook! Techniek: Mixed Media
Kunstenaars:Angelique Rebel, David van Batum, Maartje de Haan en José Gonzalez van Kunstschool Artiance
Denise Kamp: docent beeldend


Team Tiny Art Concert:

  • Producers: Amanda Muller, Talitha Schiffer
  • Audio: Auke Haaksma
  • Video: Jop Stevens
  • Fotograaf en Artwork: Dunya Zedac
  • Productie assistent: Iris Klever
  • PR: Marieke Krijgsman