Voorstelling OVER HOOP en Kunstinstallaties lees alles over dit project 

‘Dit is wat ik wil, aan jongeren vertellen, over hoe je pijn en lijden in jezelf kan omvormen tot kracht’. (- Marion Rosenthal)

Herdenken gaat niet alleen over pijn en verdriet, maar ook over hoop. Hoop dat de geschiedenis zich niet herhaalt, hoop in de toekomst, hoop in elkaar. Want in alle duisternis is er ook altijd ergens een lichtje te vinden. 'Over Hoop' is een theatrale ervaring waarbij we stilstaan bij het goede in de mens. Over onbekende helden, over kleine daden van liefde in oorlogstijd. Over het sprankje hoop dat daarbij geboren wordt. De voorstelling wordt gemaakt in het kader van Theater na de Dam.
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Kunstinstallatie: Een hoop was een wasje vol hoop
Tegengif in giftige tijden 
Waar haal je hoop uit in tijden van schijnbare hopeloosheid? Wat zet je er tegenover? En als je de hoop gevonden hebt, hoe geef je het dan door?
De installatie ‘Hoop was een wasje vol hoop’ is een interactief, reizend kunstwerk. Met een zak vol zakdoeken reist een hoopconsult langs instellingen om de mensen te vragen naar wat hen hoop gegeven heeft in bange tijden in het verleden.

  • Concept: De Kunstschool, Talitha Schiffer
  • Hoopconsulent: Mijntje Pronk

Kunstinstallatie: De muren hebben oren
Kunstwerken rondom de verhalen van Agatha. De verhalen die wel en niet gehoord mochten worden, zijn door jongeren van SPOT tot leven gebracht in verschillende kunstdisciplines.
SPOT is een creatieve werkplaats voor jongeren en jongvolwassenen. Als het even niet lekker loopt in het leven kan SPOT helpen bij het ontdekken van creatieve talenten.

  • Dank aan alle jonge kunstenaars en speciale dank aan Agatha Bekker
  • Vakdocenten: Leon Kemp, Lisa Templon, Kylian Wolven

Filmportretten
Niet alle ouderen waren in staat om bij de vertelbijeenkomst aanwezig te zijn, dus zocht
Sammie Vries ze samen met een jongere op en maakte deze filmportretten.
Dank aan Esmee Remnet, Thijs de Ruijg en speciale dank aan alle ouderen.

Deze activiteiten zijn (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Alkmaar en Theater na de Dam.
Foto's: Sophie Terluin