Wat doe jij? VO

Pesten, seksualiteit, groepsdruk en alcohol; het zijn onderwerpen waarmee jongeren veel bezig zijn maar waarover niet altijd makkelijk wordt gepraat. De interactieve voorstellingen van Artiance -Wat doe jij?- maken ingewikkelde thema’s op een speelse en uitdagende manier bespreekbaar. Jonge acteurs spelen herkenbare situaties na en dagen de jongeren meteen uit mee te denken en zich uit te spreken. Door deze actieve aanpak ontstaat een peer-to-peer effect: jongeren spreken elkaar aan op (on)wenselijk gedrag en het zelfcorrigerend vermogen van de groep doet zijn werk. Binnen de veilige context van de spelsituatie experimenteren de jongeren met gedrag, ervaren ze hun invloed op anderen en worden ze uitgedaagd verder na te denken over het thema. De voorstellingen worden dicht op de huid gespeeld in het klaslokaal.

1. Homerun! | Vanaf 2e klas VO
website 2.jpgEen voorstelling over seksualiteit, vooroordelen, en het leren kennen van je eigen grenzen. De leerlingen zien vier herkenbare situaties op en rond school. Direct na de voorstelling worden ze betrokken via het stellingenspel en mogen zij bepalen wat de personages anders hadden kunnen doen.


2. Dronken | Vanaf 2e klas VO

Een voorstelling over drankgebruik, maat houden en ontdekken wie jouw echte maten zijn. Hoort drank bij een feestje? Waar schuilt het gevaar en hoe weet je van te voren zeker dat je het allemaal zelf onder controle houdt? Na de voorstelling worden jongeren uitgedaagd zelf stelling te nemen, mee te spelen en ervaringen te delen. Deze voorstelling is gemaakt in samenwerking met Brijder, GGD Hollands Noorden, werkgroep In Control.


3. Vreemde Eend |Groep 8 PO & klas 1/2 VO

Hoe goed ken jij je klasgenoten eigenlijk? Die jongen die nooit iets zegt in de klas? Het meisje dat zo agressief doet? Weet jij waarom iemand doet wat hij doet? Hoe snel heb jij je oordeel klaar over een ander? Deze voorstelling gaat over pesten en groepsdruk. Leerlingen ervaren hoe makkelijk iemand buitengesloten wordt en welke invloed zij zelf hebben om deze situatie te veranderen.


4. U&Niek | Vanaf 1e klas VO(vanaf oktober 2018 te boeken)

Iedereen is anders. Dat is makkelijk gezegd….maar hoe gaan we hier in de praktijk eigenlijk mee om? Hoe gaan we om met alle verschillen? Hoor jij er ook bij? De natuurlijke drang om mensen te vergelijken, herkent vast iedereen. Deze voorstelling vertelt het persoonlijke verhaal van twee unieke jongeren en hun strijd tegen de hokjescultuur. Na afloop van de voorstelling is er een interactief gedeelte, waarin jongeren bewust worden van hun eigen manier van denken en vooroordelen. Hiermee wordt de eerste stap gezet naar een andere manier van omgaan met verschillen.

Voor iedere voorstelling geldt:

 • Speelruimte: een klaslokaal
 • Duur voorstellingen: ± 90 minuten
 • Opbouwtijd 30 min
 • Afbouwtijd 30 min
 • De voorstelling ‘Dronken' heeft beamer/digibord nodig
 • Publiek: 1 klas per voorstelling (minimaal 2 voorstellingen)
 • Datum en tijd: in overleg
 • Prijs: 2 voorstellingen op 1 dag € 800,- excl. 6%BTW
 • Prijs: 3 voorstellingen op 1 dag € 1150,- excl. 6%BTW
 • Prijs: 4 voorstellingen op 1 dag € 1500,- excl. 6% BTW
  Voor voorstellingen verdeeld over meerdere dagen geldt een andere prijs. Neem hiervoor contact op met [email protected]

Korting voor scholen in Noord-Holland Noord!
De voorstelling ‘Dronken’ gaat over alcoholgebruik onder jongeren. Via het preventieprogramma van GGD Hollands Noorden, www.incontrolofalcoholendrugs.nl, vergoedt in Control per schoollocatie maximaal 5 voorstellingen ’Dronken’.

Korting voor Alkmaarse scholen!

De eerste 55 voorstellingen die geboekt worden door Alkmaarse scholen zijn gesubsidieerd door de Gemeente Alkmaar. Hierdoor kunnen wij u de voorstellingen Homerun, U&Niek en Vreemde Eend voor slechts €150,- per voorstelling aanbieden.

De voorstelling ‘Dronken’ gaat over alcoholgebruik onder jongeren. Via het preventieprogramma van GGD Hollands Noorden, www.incontrolofalcoholendrugs.nl, vergoedt in Control per schoollocatie maximaal 5 voorstellingen ’Dronken’.

Ouderavond en docententrainingen
Bij elke voorstelling is tevens een aangepaste versie te boeken voor op een ouderavond of tijdens een docententraining. Hoe kun jij dit onderwerp met de jongeren bespreken? Welke afspraken moeten er gemaakt worden? Hoe creëer je vertrouwen? Deelnemers stappen in de veilige spelsituatie en proberen het uit. De scènes uit de voorstelling worden hierbij ingezet. Een gespreksleider begeleidt de training.

 • Speelruimte: een klaslokaal
 • Duur voorstellingen: ± 90 minuten
  Publiek: in overleg
 • Datum en tijd: in overleg
 • Prijs: 1 voorstelling € 525,- , excl. 6% BTW

Informatie en boekingen: Ria de Ridder via [email protected] of 072-5404335.