Geert ten Dam

Geert ten Dam

Voorzitter Raad van Toezicht

Mijn naam is Geert ten Dam (1952) en mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in de journalistiek, waarvan bijna dertig jaar bij het Noordhollands Dagblad in allerlei functies. In 2012 heb ik afscheid genomen als hoofdredacteur van de Hollandse Media Combinatie, waar ik behalve voor het NHD ook eindverantwoordelijk was voor het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, De Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad.

Minstens even lang ben ik al actief als badmintonner bij BC Poona Alkmaar, naast sportief ook als bestuurder en organisator. Zo heeft deze club al bijna dertig jaar geregeld uitwisselingen met Bath.

In 2011 werd ik voorzitter van de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar, nu bekend onder de naam Victoriefonds Cultuurprijs. Als hoofdredacteur had ik een aantal jaren daarvoor meegeholpen de cultuurprijs nieuw leven in te blazen. We mogen in Alkmaar best wat meer trots uitstralen, ook en zeker op cultureel vlak. Toen al dacht ik: als ik ooit tijd heb lijkt me dat een interessante club om in actief te worden. Nadat in kleine kring bekend werd dat ik zou stoppen als hoofdredacteur, benaderde toenmalig voorzitter Anjo van de Ven me voor deze functie.

Tot vorig jaar december was ik vier jaar lang adviseur van Stichting Ondernemersklankbord, een landelijk netwerk van oud-managers en ondernemers die op vrijwillige basis ondernemers in het MKB advies geven. De organisatie kwam in zwaar weer terecht. Op landelijk niveau heb ik kunnen bijdragen aan de nieuwe strategie en de uitrol daarvan.

Tussendoor was ik lid van het bestuur van Mijn Duin, dat geld inzamelde om de duinen van Bergen en Schoorl na de grote bosbranden beter te kunnen beschermen. Een waterput diep in de duinen is daar het tastbare resultaat van.

Komend uit een onderwijsfamilie, was ik vastbesloten een ander pad te kiezen. Dat is lang gelukt. Totdat ik in 2012 lid werd van de Raad van Toezicht van de Stichting De Blauwe Loper, een compacte onderwijsorganisatie met basisscholen in Heerhugowaard en Langedijk.

Ruim veertig jaar ben ik inmiddels getrouwd met Geri de Boer, onder meer vertaler uit de Scandinavische talen en ook actief als vrijwilliger in de cultuur, bij de Stichting Vrienden van De Beun, in Heiloo. Inmiddels wonen we ruim vijftien jaar in Akersloot. Door de jaren heen heeft cultuur altijd onze belangstelling gehad. We beschouwen onszelf niet als kenners maar als liefhebbers. Al snel hadden we ons eerste kunstwerkje aangeschaft en dat zijn we door de jaren heen met regelmaat blijven doen.

Tijdens de uitwisseling met Bath afgelopen zomer, waarvoor onze badmintonclub Poona ter gelegenheid van het jubileum was uitgenodigd, woonden we een fantastisch optreden bij van het Regionaal Jeugd Orkest Artiance. Bijzonder om in het buitenland zo kennis te maken met talent uit de eigen regio!

Terug in eigen land kwam even later de vraag of ik wilde toetreden tot de Raad van Toezicht van Artiance, die een nieuwe voorzitter zocht. Het huidige directieteam heeft, samen met de RvT onder leiding van Herman van den Hoogen, aan een vitale en levendige organisatie gebouwd. Daar wil ik de graag verder aan bijdragen.