Renate Houtman

Renate Houtman

Docent Muziektheater

Ik heb 3 jaar gestudeerd aan het Conservatorium, toen nog gevestigd in Alkmaar, waar ik les kreeg van Herman van Doorn, Margriet Eshuis, Lisa Boray en Maria Rondél. Geboren en getogen in de Rijp, daar geef ik vanaf 2005 zangles aan individuele leerlingen en groepen, van 7 tot 70 jaar! Daarnaast treed ik sinds 1993 met veel plezier op als allround zangeres.

'Bij groepslessen vind ik het vooral belangrijk dat iedereen zicht prettig voelt op zijn plek binnen de groep, en dat iedereen de aandacht krijgt die hij/zij graag wil. Bij het lesgeven van individuele leerlingen probeer ik een inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de leerling. Wat is zijn/haar doel en motivatie en hoe kan het studeren van de techniek onderdeel worden in hun leven van alledag.

Tijdens de zangles behandel ik verschillende technieken (bekend uit de CVT lesmethode en uit opgedane ervaring door 24 jaar live optreden als zangeres en tijdens mijn studie aan het conservatorium) en bepaal ik met de leerling wat het beste bij diegene past.”

Sinds 1993 treed ik op als solo artiest, in duoverband met gitarist, en als zangeres in verschillende coverbands, varierend van jazz, dance, disco en rock. Chronologisch: Broadway, Laroque, Too Hot to Handle, The Unforgettables, Nocturne, Faster Pussycat Kill Kill!! Disco Disciples en Bonafied, zijn o.a. bands waar ik in zing/heb gezongen.

Als backingvocaliste heb ik veel artiesten mogen ondersteunen, als beeldvorming een kleine greep: Jim Bakkum tijdens zijn ‘sweet sixteen party’ in Paradiso, en bij meerdere Philips Ameezing concerts in het Gelredome o.a. Gerard Joling, Willeke Alberti, Guus Meeuwis, Xander de Buisonjé, Carlo en Irene, Bastiaan en Tooske, Peter Koelewijn, Birgit Lewis, Henk Westbroek.