Jeroen van der Leeden

Beeldend: Beeldhouwen

Jeronimus (1963) studeerde aan de Academie in Eindhoven, en exposeerde onder andere werk in Museum Kranenburgh, Kasteel Marquette, de Kunst10daagse Bergen, Galerie van Heijningen, Ruine van Brederode in Santpoort-Noord, TAC (Temporary Art Center Eindhoven), ETOS atelier Eindhoven, Stedelijk Museum Amsterdam, RAI Woonbeurs, Kunstuitleen Groningen, Eckhardt & Leeuwenstein en The Frozen Fountain in Amsterdam.

Jeronimus geeft sinds 2005 beeldhouw les bij Deukalioon in Bergen. Hij heeft in 2010 aan Autistische kinderen bij InsideAut les gegeven, en ook tussen 1997 en 2000 aan leerlingen van het Bonhoefer college tijdens de expressiedagen.

Hij is in de kunst opgegroeid en geschoold in het beeldhouwen en schilderen door Beeldhouwer Gerard van der Leeden, en Schilderes Charlotte Kruymel. Na de Academie in Eindhoven heeft hij zich verder bekwaamd bij Beeldhouwer Karel Gomes in het beeldhouwen.

Vormgeven is voor hem een taal om te kunnen communiceren en emoties over te brengen. Het maken van een goed beeld is meer dan een illustratie van de ‘werkelijkheid’ en emotie overbrengen is een belangrijk aspect daarbij. Zijn voorkeur gaat uit naar portret en dierplastiek, maar ook abstract werk waarbij beweging, spanning en het spel van licht en schaduw een belangrijke rol spelen. Om de schoonheid van het innerlijk te kunnen weergeven gaat hij associatief te werk. Het is een voortdurende zoektocht, waarbij abstracte beelden dezelfde wetten hebben als figuratieve.