Het Regionaal Jeugdorkest heeft een fantastische en onvergetelijke tijd meegemaakt tijdens het tournee naar Tata. Vrijdag 26 april vertrok een bus volgeladen met 55 jongeren en 8 volwassenen richting onze zusterstad Tata te Hongarije. Zaterdagmiddag werden wij hartelijk ontvangen door Zsuzsanna van het uitwisselingscommite Tata en Csaba directeur van de muziekschool. Iedereen kreeg een tasje waar onder andere een sjaaltje inzat waarop stond ‘Tuned to each other'.

Twee pensions naast elkaar gelegen, met uitzicht op het meer, boden ons onderdak voor de komende dagen. In de middag kregen we een rondleiding langs het meer van muziekschoolstudenten. Het eerste contact werd voorzichtig gelegd. De volgende dag zagen wij hen weer want de hele dag waren er repetities met elkaar. De muziek en gezang van het koor onder leiding van Zsófi bracht de jongeren dichter bij elkaar. Matthé, trompettist en dirigent uit Tata, dirigeerde Jurassic parc en Beauty andthe beast. Vele gezichten in het orkest begonnen te stralen bij de eerste klanken. Na een dag repeteren was het de hoogste tijd voor wat beweging, dus gingen we met de hele groep Hongaars volksdansen.

De twee schoolconcerten die daarna volgde waren een feestje. Otto wist alle leerlingen van de scholen op te zwepen zodat ze klapten en stampten op ons lijflied ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Indrukwekkend waren de 5 meisjes die Hongaarse volksliederen zongen. Ademloos hebben wij zitten luisteren.

Gelukkig was er nog tijd om een middag naar Boedapest te gaan waar we ook een rondleiding kregen in de Franz Liszt music academy. 55 jongeren bleven muisstil luisteren in de grote zaal naar een repeterende pianist en konden zelf ook nog de akoestiek ervaren doordat Otto ons ‘Ach mijn ziel’ liet zingen in canon.

Het grote concert op dinsdagavond in de sporthal Arenawas eenconcert die we nooit zullenvergeten. De verbinding die we aangegaan zijn, werd door alle muzikanten en het publiek gevoeld. Na de laatste klanken kwam de ontlading. Het bleef nog lang onrustig in Tata. Deze reis staat niet op zich zelf. Zustersteden gaat over uitwisseling. De verbinding die we met elkaar aangaan, willen wij op een muzikale manier voeden. Daarom zijn er al plannen voor komende jaren.