#FMF

Filmhuis Alkmaar, Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard organiseren samen dit nieuwe festival

  • Datum: vrijdag 24 november (20.00-23.00) en zaterdag 25 november 2017 (12.00-00.00)
  • Locatie: Filmhuis Alkmaar, Pettemerstraat 3 in Alkmaar
  • Bekijk het programma

Hoe maken, kijken en beleven we film en media in de nabije toekomst? Op #FMF, het eerste film- en mediafestival van Alkmaar, kunnen bezoekers experimenteren met en kijken/luisteren naar de nieuwste vormen van film en media. Door middel van een uitgebreid en ambiteus programma met video art, virtual en augmented reality, interactieve installaties, workshops, masterclasses en speelfilms.

In de toekomst zullen websites, programma’s, films, kranten steeds meer worden afgestemd op onze eigen emoties. Zo weet Facebook weet nu al veel van je, maar door gezichtsherkenning misschien straks nog beter of je blij of down bent, of via je smartwatch welke aandoening je hebt. Daarnaast zullen we door virtual en augmented reality steeds makkelijker in een andere wereld kunnen stappen, die zelfs manipuleren. Dan kijk en lees je geen nieuws of films meer, maar bevind je je er middenin en heb je er invloed op – inclusief geur, temperatuur, aanraking. Andere partijen dan de filmmaatschappijen, omroepen en uitgevers zullen film en media gaan maken – misschien wel voornamelijk wij zelf.

Enerzijds geweldige ontwikkelingen die film en media nog leuker maken. Maar het heeft ook effect op onze privacy, op hoe we media en film creëren en bekijken. Wat is nog echt? Nu al is het onderscheiden van echt en nep steeds moeilijker. En willen we dat iedereen alles over ons weet? We halen onze schouders op, maar het kan grote gevolgen hebben.

Filmhuis Alkmaar, Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard organiseren samen dit festival om dit soort thema’s aan de kaak te stellen. Maar eigenlijk vooral omdat we het belangrijk (en leuk) vinden om op deze cross-mediale wijze kennis te maken met de toekomst. Het festival wordt verder mogelijk gemaakt door Triple, Het Nieuwe Warenhuis, Gemeente Alkmaar en het Victoriefonds.