SPOT Artiance door de ogen van de jongeren!

Hé jij daar! Wij zijn SPOT Artiance in Alkmaar! Wij zijn een creatieve werkplaats voor jongeren die in een veilige omgeving zichzelf durven te ontwikkelen. Wij maken samen kunst zoals muziek, theater en beeldend.

Maaike aan het woord: “Ik ervaar al langere tijd mentale klachten, ik ben arbeidsongeschikt en toen ik 3 jaar terug ook stopte met school raakte ik in een depressie. Als je niet werkt of niet naar school gaat wordt je gezien als niet productief of onnuttig en mag je er niet zijn. Ik kende niemand die in hetzelfde schuitje zat als ik. Toen kwam per toeval SPOT op mijn pad en vond ik eindelijk weer mijn creatieve en vrolijkere ik terug. Hier bij SPOT heb ik veel nieuwe leuke kunstsoorten geleerd, nieuwe vrienden gemaakt, de moed gekregen om het podium op te durven en geleerd meer uitgesproken te zijn. Het is een veilige en fijne plek met mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Niks is hier te gek. Ondertussen ga ik 3 keer per week naar SPOT, heb ik leuk vrijwilligerswerk, beheer ik onze Instagram pagina en ik ben nu veel gelukkiger.”

Elke maandag, woensdag en vrijdag komen wij bij elkaar samen in de ateliers van Artiance. Afgelopen jaar hebben wij veel toffe projecten gedaan in de stad Alkmaar zoals Kuub festival, theater na de dam, Hal 25, 8 oktober en exposeren in de Grote Kerk. Een paar weken geleden kwam Jorien Wuite, 2e kamerlid van D66 zelf bij ons op werkbezoek! Zij kwam luisteren naar ons verhaal waarom SPOT Artiance, georganiseerd door Artiance in samenwerking met GGZ NHN, voor ons zo belangrijk is.

Rik aan het woord: ‘’Ik voelde me nooit in mijn leven ergens op mijn plek. Ik had moeite om vrienden te maken op school en kon daarna op de universiteit ook niet meekomen. Het voelde alsof ik anders en niet gewenst was. Ik kreeg er sociale angst van en werd erg somber. Op een gegeven moment had ik er geen vertrouwen meer in dat ik ooit nog ergens mezelf kon zijn. Dat ging zo totdat ik een keer door een vriendin werd meegenomen naar spot. Het was spannend, want het was nieuw. Maar om de één of andere reden bleef ik komen ondanks de angst, want op een manier voelde het goed. Het was alsof ik díe plek had gevonden. Ik had minder het gevoel dat mensen me oordelend aankeken en ik kon steeds meer de moed vinden om me creatief te uiten en gezien te worden. Er was eindelijk een plek waar ik even rustig kon ademhalen en samen met andere mensen iets moois kon maken. De mensen waren vriendelijk en geaccepteerd. Eindelijk voelde ik me welkom, ik mocht er zijn. Ik kwam in contact met mensen die op een vergelijkbare manier dachten of hetzelfde hadden meegemaakt. Dezelfde mensen werden gaandeweg goede vrienden; en vrienden had ik nooit echt gehad. Dat is inmiddels ruim een jaar geleden en nog steeds kom ik met dezelfde vrienden elke week nog naar spot en dat zal ik voorlopig nog heel lang blijven doen. Het is als thuiskomen.”

Oneliners van andere Spotters…

‘’Spot is een plek voor mij waar ik mijzelf kan zijn in een omgeving met fijne andere mensen’’ 
‘’Spot is raar, leuk, gestoord en heel warm’’
‘’Wij dansen bij SPOT gewoon het Zwanenmeer op skeelers’’
‘’Ik kan mijzelf uitten zoals ik zelf wil!’’
‘’Wie heeft er wel eens fondant geplakt met rode wijn’’

SPOT is een initiatief van Artiance en GGZ NHN divisie Jeugd & Gezin i.s.m. RCO de Hoofdzaak.

Volg ons op Instagram: @spot.alkmaar en op de website

Contact met de projectleider? Maaike Mathot, [email protected]